Чизкејкот Тирамису се состои од основа на мелени бисквити и путер, крем од сирење и неодоливи бисквити натопени во кафе и рум. Десертот не се пече и се приготвува во чаша, па не треба да се грижите дали сте ставиле доволно желатин и дали кремот ќе биде доволно цврст . Покрај тоа, не мора воопшто да ставате желатин во кремот, а не мора ни да го ставите десертот во фрижидер со часови пред да го конзумирате. Можете да го јадете веднаш по подготовката.
Во рецептот ви даваме состојки за две лица кои треба да се поделат на две чаши . Ако треба да нахраните повеќе луѓе, дуплирајте ги тројно состојките.
Состојки за бисквитната основа:
- 35 гр мелени бисквити
- 15 гр стопен путер
Состојки за колачиња:
- 50 мл силно црно кафе
- 2 бисквити
- 1 лажичка рум
Состојки за крем сирење:
- 70 гр намаз со сирење
- 60 мл шлаг
- 40 гр шеќер во прав
- малку екстракт од ванила
- засладено какао во прав за посипување
Подготовка:
- Бисквитите измелете ги во прав и измешајте ги со растопениот путер. Добиената смеса притиснете ја на дното на двете чаши.
- Другите две бисквити искршете ги на помали парчиња и потопете ги во мешавината од црното кафе и рум додека не омекнат.
- Со миксер изматете го намазот од сирење заедно со шеќерот во прав и екстрактот од ванила. Посебно изматете го кремот во шлагот и со рака измешајте го со кремовото сирење.
- Додадете дел од кремовото сирење на бисквитната основа. Врз него ставете ги парчиња бисквити потопени во кафе, па додадете го кремастото сирењето и посипете го со засладеното какао во прав.
На здравје