Дигестивните проблеми предизвикуваат многу други здравствени проблеми, кои можат да прераснат во хронични болести како задржување на вишокот вода во телото, постојана надуеност, запек, дијареа, киселина, грчеви после јадење. Луѓето кои имаат проблеми со варењето обично немаат доволно дигестивни ензими, па првото решение за нивните проблеми може да се најде во конзумирање на храна богата со ензими.
Постојат многу намирници кои можат да го зголемат количеството на дигестивни ензими, од кои некои се свежи. Јадењето сирова храна сирово е клучно за подобро варење.
Ананасот е полн со ензими. Ананасот содржи бромелаин, главен извор на ензими кои вклучуваат пероксидаза, кисела фосфатаза, цистеин протеиназа и протеолитички, дигестивни протеински ензими. Бромелаинот ги разложува протеините во аминокиселини, а студиите сугерираат дека може да помогне во здравјето на кардиоваскуларните, респираторните, коските и дигестивниот систем. Покрај тоа, ананасот содржи многу витамин Ц и многу други хранливи материи.

Авокадото е богато со незаситени масни киселини кои го стимулираат метаболизмот. Освен тоа, авокадото содржи и бета-каротин, кој во организмот се претвора во витамин А, кој е потребен за здрава слузница во дигестивниот тракт. Најважна работа за подобро варење е липазата, ензим кој ги разградува мастите во исхраната. Иако липазата природно се произведува во телото, студиите покажуваат дека јадењето авокадо или земањето додаток на липаза помага во варењето на оброците со висок процент на маснотии. Покрај тоа, авокадото може да ви помогне да се чувствувате помалку сити и подуени. Како бонус, авокадото го поддржува имунолошкиот систем, особено кај луѓето со целијачна болест или нетолеранција на глутен!

Кивито е наречено супер овошје бидејќи е богато со антиоксиданси, витамин Ц, калиум, фолна киселина, полифеноли и растителни влакна. Исто така е добар извор на витамин Е. Кивито е одлично за регулирање на варењето бидејќи содржи актинидин, ензимот цистеин протеаза кој помага во варењето на протеините. Актинидин ја зголемува брзината со која тенкото црево ги апсорбира протеините. Истражувањата покажаа дека кивито, иако помага при варењето, ја спречува и надуеноста и непријатното чувство кое го придружува. Кивите, исто така, помагаат во варењето на оние тешко сварливи протеини, вклучувајќи казеин и протеин од соја. Главната активна компонента на кивито е протеолитичката киселина – ензим кој ги разложува протеините во амино киселини.

Бананите содржат амилаза и глукозидаза. Овие ензими ги разградуваат јаглехидратите како што се компирите и тестенините и ги разградуваат на лесно сварливи едноставни шеќери. Бананите содржат и пектин, кој го забрзува варењето и го поттикнува елиминацијата на токсините и тешките метали од телото. Освен тоа нивното дејство е пробиотично и ја поттикнува работата на цревата. Сите овие фактори ја поттикнуваат работата на варењето и ја намалуваат надуеноста, додека влакната од мекото овошје ги будат цревата и делуваат како природен лаксатив за запек.
