Иако понекогаш е многу поскап, кафеавиот или жолтиот шеќер не треба да се смета за поздрава алтернатива. Количината на калории и јаглехидрати во жолтиот шеќер е малку помала отколку во белиот кристален шеќер, но жолтиот шеќер сепак може да има значително влијание врз нивото на гликоза во крвта.
Жолтиот шеќер е во најдобар случај само делумно рафиниран.
Како и со секој внес на јаглени хидрати, внесот на жолт шеќер треба внимателно да се мери. Лесно е да додадете премногу жолт шеќер, особено кога го додавате во друга храна и си мислите дека тој не е штетен.
Една лажица жолт шеќер сепак содржи околу 60 калории и 15 грама јаглени хидрати, во суштина исто како и кристалниот шеќер. Затоа при конзумирање на жолт шеќер треба да внимавате на количината.