Рецептот е едноставен, супата е хранлива, а со малку труд можете да направите вистински мал деликатес од многу обична супа од брокула.
Состојки:
- 1-2 главици брокула
- 2 супени лажици маслиново масло
- 1 кромид (ситно сецкан)
- 2 чешниња лук (исечкани)
- 1.200 гр супа од зеленчук
- 150 гр замрзнат или млад грашок (не конзервиран)
- сол и црн пипер
- По желба: Листови нане.
Подготовка:
- Брокулата исчистете ја и исечкајте ја. Стебленцата ситно исечкајте ги, а главите од брокулата покрупно.
- Загрејте го маслото и додадете го ситно исечканиот кромид. Динстајте неколку минути, па додадете го ситно сечканиот лук.
- Најпрво додадете ги ситно исечканите стебленца од брокула и покријте со половина од густинот.
- Кога ќе зоврие, додадете го грашокот, главите од брокула и остатокот од густинот.
- Гответе додека зеленчукот не омекне. Не преварувајте, бојата е добар показател. Брокулата треба да остане зелена и да не стане кафена.
- Тргнете го од оган, по желба тргнете неколку главици брокула од страна, а остатокот од супата измелете го со миксер или во блендер до саканата текстура.
- Послужете ја супата топла или ладна, а супер вкусна идеја е да ја маринирате салатата од краставица во лимета и/или сок од лимон и да ја додадете на површината на супата заедно со и листови од нане.
Имајте пријатен апетит!